Prey

je jméno počítačové hry, kterou jsem si před pár dny dával. Je to projekt s pohnutou historií, byla to před dávnými lety reakce na první díl Unrealu, nicméně pak byl projekt zrušen. Teď se o něm relativně nedávno znovu objevily zprávy, a než by se jeden nadál, má to doma. No…Ačkoliv to je v podstatě úplně klasická 3D střílečka s mimozemšťany, hrdinou, který zachraňuje svět, a naprosto lineárním postupem skrz celou hru, podařilo se autorům celou záležitost zaonačit tak, že to je zábavné a místy dokonce originální. Demo je k dispozici na oficiálních stránkách. Hrdina, poněkud sebelítostný chlapík, který by nejraději sbalil svou milou a vypadl z rezervace, kde žijí, se na sebe v baru dívá do zrcadla. Přebíráte kontrolu, přetrpíte si nějaké to vykecávání se svým dědou, který se vám, drsnému skeptikovi, snaží namluvit, že nemáte kašlat na tradice a že se vám to ještě dneska bude hodit, a se svou milou, která pracuje za barem a přes vaše přesvěčování nehodlá rezervaci opouštět. No a pak vás všechny unesou mimozemšťani.

Následuje sekvence, která sice připomíná velice podobný level z nedávného Quake IV, ale je podstatně lépe provedená. Zatímco spolu se svými blízkými projíždíte útrobami (místy doslova) vesmírné lodi, připoutaní na kovových konstrukcích, podivný člověk u vaší dráhy nastraží výbušninu, ta vám umožní se osvobodit a hra začíná doopravdy.

Pozor, následují spoilery. Autoři si hodně hrají s gravitací, která se dá jednak v některých místech přepínat, a jednak se mění při chůzi po svítících pásech – takže co chvíli běháte po zdi nebo po stropě a střílíte na nepřátele, kteří se kousek od vás prochází hlavou dolů. Další zajímavá věc je použití portálů, kterými se jednak do místnosti často teleportují další protivníci (naštěstí ne donekonečna), a kterými i vy často procházíte (abyste třeba vzápětí zjistili, že za portálem je gravitace na bok :)

No a vedle alienských zbraní se časem ukáže, že váš děda mluvil pravdu o platnosti starých indiánských tradic, protože chvíli poté, co před vašima očima zemře, chystáte se umřít i vy, pádem do propasti, nicméně místo dopadu na dno proletíte světelným tunelem a objevíte se v zemi svých předků, kde na vás starý indián čeká a vysvětlí vám jak vystoupit z těla a co se v takovém stavu dá dělat. Zbytek hry samozřejmě tyto schopnosti budete co chvíli používat.

Příběh je trochu béčko, ale zároveň celkem pěkné béčko, použití “duchovních” věcí ve spojení s tématem únos mimozemš?any a zbraně je celkém zajímavé a zábavné.

No a celkově to je hra, která stojí za pozornost, minimálně pokud vás 3d akce baví. Spousta krve, spousta násilí, dokonce umírající a mrtvé děti (což samozřejmě na fórech vzbudilo hodně zájmu a hodně odporu, nicméně imho to do hry a do atmosféry sedí), ale zároveň pohlcující atmosféra, a ve chvíli, kdy se vám mimozemš?ani snaží sežrat milou, se to prostě bez násilí neobejde :)))