Poklad jménem Heidi Priebe

Už je to nějaký čas, co jsem v hlubinách internetu narazil na poklad nebývalé hodnoty. Pomohl mi se zorientovat v temných časech a ukázal světlo na konci tunelu.

Dal jsem o tom pokladu vědět pár blízkým, u kterých mi přišlo, že by z něj taky mohli chtít čerpat. Potvrdilo se mi, že skutečně tu hodnotu má, a tak se o něj dnes podělím s vámi všemi.

Ten poklad se jmenuje Heidi Priebe, je to popularizátorka psychologie, a okouzlí vás třeba svými “10 signs you might have an ___ attachment style”, která jsem vložil níže. O teorii citové vazby se v češtině dozvíte třeba tady: https://psychologie.cz/teorie-citove-vazby/

Heidi Priebe se intenzivně a přitom srozumitelně a přístupně věnuje tématům osobního růstu, psychologie a vztahů. Má k tomu nejen charisma a zkušenosti, ale také vzdělání, a staví na skutečných poznatcích současné psychologie. Nedává ale akademické přednášky; je to interaktivní průvodce, který člověka obrací k sebereflexi a zároveň k ní poskytuje nástroje.

Než se do pustíte do koukání, měl bych vás varovat, že Heidi se nedá poslouchat na půl ucha a byla by škoda nepopřát jí plnou pozornost. Vůbec se s tím nemaže a je tak intenzivní, že mi většinou jedno video stačí jako materiál i na několik dní, ale to je na tom to skvělé!

Pro začátek doporučuji její videa níže – rozhodně se hodí vědět, k jaké citové vazbě tíhneme (není neměnná!) . a dvojnásob to platí ve vztahu, kde nás to láká k lidem s opačnou vazbou, a z toho pramení spousta úplně klasických problémů.

A pokud nepatříte mezi šťastlivce, pro které je samozřejmá bezpečná citová vazba, což bych řekl, že minimálně u nás v republice moc lidí není (snad mezi mladšími začínají přibývat), najdete u Heidi spoustu dalších zdrojů, jak se svou citovou vazbou pracovat, jak se vztahovat k lidem s jinou citovou vazbou, čím to může být způsobeno, co se s tím dá dělat, a tak dále.

I když bezpečnou citovou vazbu většinu času máte, vždycky je užitečné vědět, k čemu tíhnete v nesnadných časech a dozvědět se, jak moc jinak má spousta lidí nastavené prožívání a chování!

Ještě takový tip, ať už se identifikujete jako anxious (úzkostná vazba) nebo avoidant (vyhýbavá vazba), určitě si dejte i video pro fearful-avoidant (úzkostně-vyhýbavá vazba), abyste pak jako já po letech nezjistili, že si sice myslíte, že jste v jedné škatulce a pohoda, ale ve skutečnosti jste ve škatulce o dost komplikovanější a proto tolik věcí a činů a pocitů zdánlivě nedává smysl 🤠

A já konečně, jako v našich poměrech vlastně už boomer, můžu říct, že konečně jdu s dobou a mám oblíbenou youtuberku. Juchů.

Heidi Priebe: 10 Signs You May Have a Secure Attachment Style
Heidi Priebe: 10 Signs You May Have an Anxious Attachment Style
Heidi Priebe: 10 Signs You May Have an Avoidant Attachment Style
Heidi Priebe: 10 Signs You May Have a Fearful-Avoidant Attachment Style