Robert Charles Wilson – Spin

je scifi záležitost, kterou jsem právě dočetl, a natolik mně to vzalo, že se musím podělit. Od Wilsona už před časem vyšly knihy Darwinie and Chronolity. Všechny tři knihy mají společný rys – ve světě, tak jak ho plus mínus známe (i když u Darwinie jde o historii), se stane něco, co naprosto nešlo předpokládat. Wilson poté celkem přirozeně popisuje, co to se světem udělá, a jak se lidé snaží zachovat si normalitu. I hlavní hrdinové jsou si svým způsobem podobní. Ale zatímco Darwinie mi přišla zajímavá a Chronolity pohltivé a efektní, až na jejich konec, který vyzněl tak nějak naprázdno, Spin je prostě po všech stránkách vynikající. Jedna z nejlepších knih (nejen scifi) co jsem za poslední dobu četl.Jednoho dne zmizí hvězdy a měsíc. Slunce vychází, hřeje, ale ani v dalekohledu není vidět žádná aktivita. Jak se vzápětí ukáže, kolem Země je obal. Slunce které je vidět je promítáno na tento obal, ale v obalu je hlavně zpomalený čas. Jinými slovy, venku mimo obal ubíhá tisíc let za minutu.

To je samozřejmě jen začátek. V půlce knihy jsem si říkal, že tady někde to u Chronolitů skončilo, ale tentokrát nejenom že to jede dál, ono je to dokonce čím dál tím lepší a poutavější, logicky to zapadá do sebe, v závěru se víceméně podaří všechno vysvětlit (tomu jsem, opět na základě předchozích knih, moc nevěřil) a dokonce to má něco jako vkusný happyend, což oceňuji.

V knize se mísí politika s mezilidskými vztahy, snaha vést normální život v kontrastu s bujícími apokalyptickými kulty a chaosem konce dní – protože zrychlený vesmír znamená i rychleji se rozpínající Slunce, a proces, který se nám zdá miliardy let vzdálený, je pro postavy v knize něco, co je pravděpodobně čeká. Je neuvěřitelné, kolik věcí se Wilsonovi do knihy podařilo nacpat, a je ještě neuvěřitelnější, jak kompaktně to přitom působí. Na jednu stranu je to napínavé a akční, na druhou stranu to člověka nutí přemýšlet…

No, prostě doporučuji. Robert Charles Wilson – Spin na Amazonu, česky se dá koupit v knihkupectví, překlad je v pohodě.